About Salla

tekstikuva-aboutsallaSallassa on hiihdetty aina, mistä todisteena on vuonna 1938 löytynyt Maailman vanhin suksi.

Sallan hiihtokeskuksen varhaishistoria ulottuu 1930-luvulle, jolloin sekä tunturi- ja retkihiihtäjät että terveysmatkailijat löysivät Kuolajärven kolme tunturia: Sallatunturin, Välitunturin ja Rohmoivatunturin.

1930-luvun puolivälissä Suomen Hiihtoliitto kiinnitti huomiota Sallan mahdollisuuksiin virallisena talviurheilupaikkana. Sallatunturin luontoa ja maaston vaihtelevuutta kehuttiin, samoin Kuolajärven toimivia kulkuyhteyksiä ja majoitusmahdollisuuksia.

Keväällä 1936 Suomen Hiihtoliitto etsi paikkaa, jossa voisi järjestää Suomen ensimmäiset pujottelu- ja syöksyhiihdon SM-kilpailut. Hiihtoliitto valitsi Sallan, koska Sallatunturille oli rakennettu syöksyhiihtorata, kilpailualue ja majoitus olivat lähekkäin. Matkustaminen toimi helposti junalla Kemijärvelle ja postilinjalla Sallaan. SM-kilpailut kilpailtiin kauniissa ja aurinkoisessa talvisäässä 3.-4.4.1937.

Toisen maailmansodan ja jatkosodan eli vuosien 1939-1944 aikana hiihtourheilutoiminta hiljeni. Salla joutui sotien loputtua luovuttamaan Sallatunturin sisartuntureineen Neuvostoliitolle alueluovutuksena.

1960-luvun alussa alettiin Pientä Pyhätunturia kehittää urheiluseura Sallan Karhuissa toimineen Aarne Tuuhan johdolla. Tunturi sijaitsi vain kymmenen kilometrin päässä nykyisestä Sallan kylästä. Ensimmäisenä rinteeksi raivattiin Arskan rinne eli nykyinen kisarinne. Innokkaimmat pääsivät harjoittelemaan tässä vaativassa rinteessä, jossa rasvanaruhissi kyyditti laskijat ylös. Ensimmäinen vaijerihissi valmistui vuonna 1964 ja se oli valmistuttuaan Suomen pisin noin kilometrin mittainen.

Hiihtokeskus syntyi kokonaan, kun hotelli Revontuli aloitti toimintansa 1973 Sallan Matkailu Oy:n ansiosta. Aluksi hotellitoiminta oli tarmokasta talkootyötä, jota naiset hoitivat. Miehet taas keskittyivät rinnepuoleen. Hotellin rakentaminen antoi sysäyksen myös mökkien rakentamiselle.

Seuraavina vuosina hiihtokeskus kehittyi sykäyksittäin niin rinteiden, hissien, majoituksen, palveluiden kuin yleisen infran osalta.

Kun Sallan kunta osti rinneliiketoiminnasta suurimman osan vuonna 2005, tunturin alue koki tuntuvan kasvusysäyksen. Rinteitä parannettiin ja levennettiin. Kisarinne muotoiltiin uusiksi siten, että siitä tuli kansainväliset FIS-luokitukset täyttävä rinne. Rinteessä on siis mahdollista järjestää pujottelun FIS-kisoja ja jopa maailmancup-kisoja.

Tunturialuetta alettiin kaavoittaa ja mökkien rakentaminen kiivastui. Kaupallista majoitusta rakennettiin mm. Sallantähtiä, Sallatunturin tupia ja Tunturitähtiä. Hotelli Revontulen kylpylä valmistui 2007.

2009 Salla valittiin vuoden suomalaiseksi hiihtokeskukseksi ja se sai kehuja onnistuttuaan tuotteistamaan sijaintinsa ”keskellä ei mitään”. Lisäksi valintaan vaikutti monipuolinen kilpailu- ja valmennustoiminta.

Paras perheille – Salla
Salla äänestettiin paras perheille hiihtokeskukseksi kaudella 2013/2014 Lumipallo.fi talvimatkailusivustolla;
”Perheille parhaaksi hiihtokeskukseksi kilpailussa arvioitiin keskellä kaunista Lapin erämaata sijaitseva Salla. Kotoisa tunnelma, perheille sopiva mittakaava ja monipuoliset rinteet ovat syitä koko perheen viihtymiseen.”
Salla äänestettiin myös kauden 2014/2015 paras perheille kategorian voittoon;
”Perhekohteena profiloitunut Salla korjasi potin kilpailun paras perheille – kategoriassa. Voitto oli jatkumoa viime vuodelle, joten keskuksen leppoisa tunnelma, sopiva mittakaava sekä hyvät rinteet ovat selkeästi tehneet hyvän vaikutuksen siellä vierailleisiin kävijöihin”