Rinteet ja ladut

tekstikuva-rinteetjaladutSallan huipulle noustessa sen tajuaa. Erämaamaisemat jatkuvat silmän kantamattomiin kauas Venäjän rajan yli. Sallassa on vielä yllin kyllin rauhaa ja tilaa niitä kaipaavalle. Moni palaakin Sallaan juuri tuon tunteen vuoksi. Saman kaltaista on vaikeaa löytää muualta.

Salla Ski Resortin monipuolisissa ja huippukuntoisissa rinteissä laskija ei joudu kokemaan ruuhkaa tai jonotuksen kiusaa. Rinteistä omansa löytää niin vasta-alkaja, nautiskelija, parkkilaskija kuin pujotteluexpertti. Lapsia ja vasta-alkajia palvelee oma rinnealue eturinteiden alaosassa aivan keloravintolan pihapiirissä. Snow Park tarjoaa loistavia eri kokoisia suorituspaikkoja niin kokeneelle kuin aloittelevalle parkkilaskijalle. Vauhdinnälkäiset voivat mitata kyytinsä nopeuslaskupisteessä. Alppimaajoukkueiden tasoon kelpaava musta FIS –kisarinne pitää huolen, etteivät haasteet lopu kesken. Sallan takamaastojen paksu puuteripeite taas vetää puoleensa vapaalaskijoita.

Tunturierämaan suojissa kulkee 160 km hiihtolatuja, joista 42 kilometriä on valaistu. Koiraharrastajien iloksi 17,5 km latuosuudella myös koiran kanssa hiihtäminen on sallittua! Latujen varsilla voit nauttia upeiden maisemien lisäksi vaikkapa kupin kuumaa latukahvilassa tai syöttää kuukkeleita laavutulilla evästaukoa pitäessäsi.

Erämaassa on paras liikkua sukset jalassa, se tiedettiin jo kivikaudella!

Rinnekartta

Rinnekartta osoitteessa http://www.panoraama.com/salla/rinnekartta/rinteet.php

Rinteitä  15

Valaistuja rinteitä  11

Lumetettuja rinteitä  15

Pisin rinne  1300 m

Suurin korkeusero  230 m

Hissejä  6

Perherinne  2.1

Snow Park 5.3

Nopeuden mittauspiste  5.2

Nopeuslaskurinne  3.2

Werneri reitti  1.0

Snowpark

tekstikuva-snowparkLumilautailijoiden ja freeski laskijoiden suhailumesta on itärinteellä. Bokseja, reilejä sekä pressejä ilmojen sankareille ja raudan kiillottajille. Parkin rinne on lähes kilometrin mittainen ja näkymät ylhäältä ja alhaalta kattavat lähes kaikki suorituspaikat.

Nopeuslaskupiste

tekstikuva-nopeuslaskupisteItärinteellä (5.2) on speed check eli nopeudenmittauspiste. Alue on aidattu ja siinä voi veloituksetta käydä testaamassa omaa vauhtia tai vaikka selvittää perheen nopeimman laskijan. Siellä järjestetään viikoittain perheille sopivia nopeuskisoja.

Maastohiihto

maastohiihto-243Hiihtokansan nautinto on Sallassa omaa luokkaansa. Mahtava latuverkosto erinomaisesti hoidettuna on saanut hiihtokansan tulemaan Sallaan vuosi toisensa perään ihastelemaan ja rentoutumaan vaihteleville laduille. Sallan monipuoliset, hyvinhoidetut ja ruuhkattomat ladut antavat loistavat puitteet onnistuneelle hiihtoelämykselle.

Reaaliaikaisen latujen kunnon näet latujen kunnostuskartasta. Lisätiedot 0400-234561

http://www.latuinfo.fi/salla/index.html

 

Sallassa on latuja kaikkiaan 160 km, joista valaistuja latuja on 43 km. Ladut valaistaan hämärän aikaan joka päivä klo: 7.30-21.00 ( paitsi Kuntolatu ja Kaunisharjunlatu 07.30-20.00) Kaikki ladut vaelluslatuja lukuunottamatta ovat 6-8 m levyisiä, kaksisuuntaisia ja nykyaikaisella latukoneella hoidettuja.

 

Ladut Sallatunturista: Pituus (km) Valaistus
Kuntolatu 4,9 on
Tunturinympäri 9,0 osittain
Kaunisharjun kierros, koiralatu 12 on
Sallatunturi – Snowpoint (ent.Sallan maja) 4,5 on
Sallatunturi – Sallan kk. 10 on
Sallatunturi- Poropuisto – Sallatunturin tuvat 9,0 osittain
Ruuhitunturin kierros 15,5 ei
Ruuhitunturi – Poropuisto -kierros 20 osittain
Kalliojärven kierros 18 ei
Kalliojärvi – Sallan keskusta -kierros 23 osittain
Ruuhitunturi – Aihkipetsi vaelluslatu 5,7 ei

 

Ladut Sallan kirkonkylällä: Pituus (km) Valaistus
Junginlammin kierros 1,5 on
3km:n latu 3 on
Ratiskaviidan kierros, koiralatu 5,5 on

 

Lisäksi reittien välillä on oikolatuja, joiden avulla voi hiihtoreittejä muutella.

Latukarttoja myydään Sallassa matkailuyrityksissä sekä matkailuinfossa.

 

Latureitistön varrella taukopaikkoja:

Laavuja 7
Kotia 2
Autiotupia 2
Latukahvilat 5
(varmista ladun varren kahviloiden aukioloajat viikko-ohjelmasta tai latukartasta)

 

Koiraladut

Sallassa on kaksi koirien kanssa hiihtäville sallittua latua.

Kaunisharjun lenkki (12,0 km) Sallatunturissa
Ratiskaviidan lenkki (5,5 km) Sallan keskustassa

 

Ohjeet koiraladulla hiihtäville:

Pidä koirasi aina kytkettynä
Siivoa koirasi jätökset
Huolehdi, että koirasi rokotukset ovat kunnossa
Huomioi muut hiihtäjät
Varo vastaantulijoita, etenkin mäessä
Ilmoita ohitusaikeistasi hyvissä ajoin
Olet vastuussa koirastasi
Älä tuo aggressiivista koiraa ladulle

 

Suositeltava kiertosuunta koirien kanssa hiihtäville

Kaunisharjun lenkki: Sallatunturi-Tunturilampi-Kaunisharju-Poropuisto-Sallatunturi

Ratiskaviidan lenkki: Valitse yläasteen opastuspisteestä vasemmalle erkaneva latu kohti Snowpointia. 2,7 km jälkeen käänny oikealle Ratiskaviidan suuntaan. 0,5 km jälkeen käänny jälleen oikealle. Jatka 2,4 km suoraan, jolloin olet aloituspisteessä.

Huomioithan, että ilman koiraa hiihtävät voivat kiertää reittiä molempiin suuntiin!

 

Linkki latukarttaan

Lasten Salla

tekstikuva-lastensallaSalla on hiihdon alkukoti, jossa on todistetusti suksittu jo kivikaudella. Hiihto on sallalaisilla niin verissä, että eläimetkin ovat oppineet sivakoimaan – ainakin Salla Ski Resortin maskotti Slalom-Sasu!

Karhut viihtyvät yleensä lumipeitteen alla talviunilla, mutta Sasu ei millään malta pysyä pois suksilta. Sasu asuu Sallan erämaassa, mutta ilmestyy kummasti hiihtokeskuksen rinteille silloin kun jotain tapahtuu. Sasun tunnistat pujottelutaitojen lisäksi violetista piposta ja kaulahuivista. Sasu viihtyy Sallan rinnetapahtumissa ja pitää erityisesti lasten kanssa lumessa peuhaamisesta. Jos kauniisti pyydät, saattaa Sasulta löytyä karhutarra muistoksi mesikämmenen tapaamisesta.

Lapsille on Sallassa mahtava viikko-ohjelma, johon voit käydä tutustumassa Tapahtumia ja tekemistä -sivullamme. Luvassa on leikkimielistä kisailua pulkkailusta lasketteluun kaiken ikäisille rinnehirmuille.

Sallan rauhallisilla rinteillä on lapsien turvallista opetella laskemaan ammattilaisen opastuksessa. 6-12-vuotiaille on viikoilla 8 – 16 oma lasten Werneri-hiihtokoulu. Yksityis- ja ryhmäkursseilla voit oppia laskettelun lisäksi myös lumilautailemaan. Tutustu Sallan hiihtokouluun.

Kerää leimoja tähdellä merkityistä ohjelmista viikko-ohjelmassa tai hiihtokoulun tunneista ja palkitsemme sinut kolmesta leimasta kivalla lahjalla!

Sääennuste

Sääsovelluksesta näet viiden päivän sääennusteen Sallan kuntakeskuksessa. Voit selata kunkin päivän ennustetta liikuttamalla osoitinta sääsovelluksen päällä. Ota huomioon, että talven kylmimpinä ajankohtina tunturisää voi inversiosta johtuen olla 10 tai jopa 20 astetta lämpimämpää kuin kuntakeskuksessa. Sivun oikeassa laidassa olevasta tunturisäästä näet tunturin huipulta mitatun tämänhetkisen lämpötilan ja keskimääräisen tuulen nopeuden. Forecan 10 päivän Sallatunturin sääennusteeseen pääset tästä linkistä.