Vaellus Sallatunturille

Vaellus Sallatunturille

Sallan luonto tarjoaa retkeilijälle mahdollisuuden nauttia niin tunturimaisemista, rehevistä jokivarsista kuin laajoista metsistäkin. Vaellus- ja patikkareittejä Sallan kunnan alueelta löytyy yhteensä yli 300 km, joihin kuuluu myös Sallan läpi kulkeva UKK-reitti. Kaikkia reittejä ei tarvitse kiertää kokonaisuudessaan, vaan niistä voi kävellä myös osia.  Osa reitistä on ympyräreittejä, osa edestakaisin käveltäviä.

Jokaisella reitillä on oma tarinansa ja salaisuutensa, joihin voit perehtyä etukäteen netissä ja eläytyä patikoidessa.

Lapsiperheille suosittelemme esimerkiksi:

– Keselmäjärven ympäri kulkevaa reittiä, jonka voi kiertää jopa rattaiden kanssa.

Ämmin polkua, johon voi ottaa myös oman ämmin (mummon) matkaan.

Salmijoen kurua ( autolla pääsee Kemijärven tien/Rojulan tien kautta 800m päähän kurusta).

Karhutunturin vaellusreittiä, josta avautuu huikeat maisemat Pohjois-Sallan erämaihin.

 Päiväretkeksi suosittelemme esimerkiksi:

– Sallatunturin huipulle kipuavaa Taivaan tavoittelijan taivalta

Kaunisharjun Kierrosta Hiihtokeskuksen ja Kaunisharjun ympäristössä.

– Sallatuntureiden ympäri kiertävää Pahakurun kierrosta

– Ylhäälle Ruuhitunturin upeisiin maisemiin kipuavaa polkua.

– Oulangan kansallispuistossa sijaitsevaa Kanjonin kurkkausta

Useamman päivän vaellukselle suosittelemme:

Topsakantaivalta Karhunkierroksen luontokeskukselta (Hautajärvi) Sallatunturiin

Tuntsan reittiä A.E. Järvisen jalanjäljissä

Keroharjun reittiä Oulangan kansallispuistossa

– Sekä tietenkin maankuulua Karhunkierrosta

Lisätietoja reiteistä:

Salla patikka-ja vaellusreiteille on suoritettu virallinen ulkoilureittien luokittelu, jossa reitit on luokiteltu helpoiksi, keskivaativiksi tai vaativiksi mm. maaston kaltevuuserojen, maastopohjan ja reittien merkinnän perusteella. Vaativuusluokat ja merkintäsymbolit:

 

Reitin kuvaus Korkeuserot Maastopohja Viitoitus ja maasto merkinnät Keskimääräinen etenemisnopeus
Helppo reitti Korkeuseroja vähän. Keskimääräinen korkeusero on 50 m/km. Pohjaltaan tasainen ja pinta on tarvittaessa pohjustettu tai varustettu pitkospuin. Selkeästi viitoitettu ja merkitty maastoon. ~ 12-15 min/km
Keskivaativa reitti

 

Korkeuseroja jonkin verran. Keskimääräinen korkeusero on 120 m/km. Sallitaan jonkin verran vaikeakulkuisia paikkoja. Selkeästi viitoitettu ja merkitty maastoon. ~16-20 min/km
Vaativa reitti

 

Reitillä on jyrkkiä tai vaikeakulkuisia osia. Reitillä voi olla kahluuta vaativa osuus. Maastossa on havaittava polku ja ura ja reitillä voi olla vähäistä viitoitusta. ~yli 21 min/km

Lataa Visit Sallan sivuilta itsellesi patikka- ja pyöräreittikartta Sallan alueesta.

Suositeltavaa on hankkia kunnon kartta alueesta. Sallatunturin ja Sallan kirkonkylän alueen reitit löytyvät erillisestä patikkakartasta ja muut reitit Sallan ulkoilu-ja virkistyskartasta. Molempia karttoja on myynnissä mm. matkailuneuvonnassa, majoitusliikkeiden vastaanotossa ja Sallan Poropuistossa.

Patikkakartta kännykkään

Sallan patikkareitit löydät helposti kännykkään Outdoor Active -palvelusta ja sen iOS tai Android -sovelluksista. Outdoor Active on monipuolinen sovellus, jonka avulla löydät yhdestä paikasta Sallan latu-, patikka- ja pyöräilyreitit, sekä kiinnostavat nähtävyydet ja taukopaikat. Outdoor Activen palvelua on myös mahdollista käyttää mobiililaitteelle optimoidun sovelluksen kautta (iOS tai Android), jolloin se toimii jatkuvan tietoliikenneyhteyden avulla. Outdoor Active -sovellus tuo yhteen kaiken olennaisen tiedon reiteistä, ml. niiden kuvaukset, reittien profiilit ja haastavuusluokat, pituudet, kestot ja kuvat.

Salla on tunnetusti erämaassa, eikä internet-yhteyttä maastossa yleensä löydy. Varmistathan siis aina retkesi turvallisuuden varustautuen retkelle asianmukaisesti (ota mukaan evästä, juotavaa, lämmintä vaatetta ja tarvittavat ensiapuvälineet, ja lataa kännykkääsi 112-sovellus hätätilanteita varten), valitsemalla reitin oman taitotasosi mukaan ja ottamalla pitemmille vaelluksille myös paperikartan ja kompassin mukaasi.

Kysy opastettuja retkiä:  ski@salla.fi tai +358 16 837 711

Erämaassa viihdytään

Arvostelujen keskiarvo 4,5 / 5

Arvostelujen keskiarvo 4,7 / 5

Arvostelujen keskiarvo 4,5 / 5

In The Middle Of Snowhere